Domov / Dom in vrt / Omrežne kamere

Omrežne kamere

Objavljeno

Odlične omrežne kamere za še večjo varnost doma

Omrežne kamere so čedalje bolj priljubljene, tako na komercialnem področju kot tudi za zasebno rabo. Za zaščito pred vedno pogostejšimi vlomi in tatvinami vedno več ljudi namešča nadzorne kamere na fasado svoje hiše. Povečujeta se tudi število in kakovost omrežnih kamer v trgovinah. Z odlično kakovostjo slike je tako možno bolje razkrinkati morebitne storilce. Zaščitite sebe in svojo zasebnost z eno izmed omrežnih kamer, ki vam jih ponujamo pri CONRADU.

Ogled omrežnih kamer >>

Kaj je IP-kamera?1469180200401

IP-kamera je nadzorna kamera v zaprtem televizijskem sistemu. Omrežna kamera sprejema digitalne signale in jih posreduje v obliki video signala. Ta signal sprejme računalniško omrežje in ga nadalje obdela.

Poleg digitalnih nadzornih kamer obstajajo tudi običajne, analogne kamere. Omrežne kamere poznamo tudi pod izrazom IP-kamera oz. v angleščini ”Internet Protocol Camera”.

Zgodovina IP-kamere

Podjetje Axis Communications je leta 1996 razvilo prvo centralizirano omrežno kamero. Tovrstne kamere so neposredno povezane z video snemalnikom, ki ima nalogo shranjevanja videoposnetkov. Te prve kamere so še upravljali individualni spletni strežniki. Konec 90. let prejšnjega stoletja je podjetje Axis prvič uporabilo operacijski sistem Linux za upravljanje omrežnih kamer.

Kmalu nato je nastala prva decentralna nadzorna kamera. Poleg komponente kamere je imela računalnik z istim operacijskim sistemom. Računalnik je prevzel naloge video snemalnika in ni bil neposredno povezan z nadzorno kamero, temveč je lahko dostopal do nje na daljavo. Prvi tovrstni model je leta 1999 prestavil proizvajalec Mobotix. V naslednjih letih so nadzorne kamere postajale vedno pametnejše. Od leta 2005 so na voljo nadzorne kamere, ki so sposobne zaznati določene dogodke in v skladu s tem sprožiti alarm. Tako se lahko bistveno bolje zaščitite pred vlomi in tatvinami.

Ogled omrežnih kamer >>

 

Katere tipe IP-kamer poznamo?1469180220046

Pri kamerah razlikujemo med različnimi izvedbami:

• Škatlasta kamera 
• Kupolasta kamera
• Kompaktna kamera
• Vrtljiva in nagibna kamera

Škatlaste kamere so kvadraste kamere v škatli.

Pri kupolasti kameri se kamera nahaja v polkrožni, tonirani kupoli. Tonirana zaščita za kamero poskrbi, da ni možno natančno razbrati, v katero smer kaže kamera. Kupolaste kamere so posebej učinkovite proti vandalizmu in manipulaciji.

Majhne kompaktne kamere niso tako vpadljive kot večje kamere ter jih vlomilci in tatovi pogosteje spregledajo.

Posebej praktične so vrtljive in nagibne kamere. Ponavadi imajo okroglo kroglasto glavo, ki se nahaja v majhnem ohišju kamere. Glava je vrtljiva in tako lahko nadzoruje večje območje.

 

Vse značilnosti, prednosti in slabosti različnih snemalnih sistemov na enem mestu:

  Škatlasta kamera Kupolasta kamera Kompaktna kamera Vrtljiva kamera
Značilnosti Relativno velika, kvadrasta Polkrožna, kupola iz zatemnjene umetne mase, na voljo v različnih velikostih Majhna, kompaktna kamera, okrogla ali štirikotna Ponavadi okrogla, kroglasta glava, na voljo v različnih velikostih
Prednosti Pod določenimi pogoji že vnaprej odvrnejo vlomilce in tatove, saj so hitro opazne

Možnost zelo dobrih posnetkov v zaprtih prostorih

Pod določenimi pogoji odvrnejo vlomilce in tatove, saj ni možno natančno razločiti, kam je kamera obrnjena

Primerne za uporabo v zaprtih prostorih in na prostem

Vlomilci jih redkeje opazijo in tako tudi manj pogosto z njimi manipulirajo ali jih uničijo

Primerne za uporabo v zaprtih prostorih in na prostem

Na voljo v številnih različnih cenovnih razredih

Pokrivajo velik radij nadzora

Primerne za uporabo v zaprtih prostorih in na prostem

Slabosti Fiksno nastavljene (majhen radij)

Relativno drage

V glavnem primerne za uporabo v zaprtih prostorih

Fiksno nastavljene (majhen radij)

Dobre naprave so pogosto malce dražje

Fiksno nastavljene (majhen radij)

Manj robustne

Dobre naprave so pogosto malce dražje

 

Kaj je treba upoštevati pri nakupu IP-kamere?

Namen uporabe je odločilnega pomena pri tem, kateri tip kamere pride v poštev za vas. Tako na primer vse nadzorne kamere niso primerne za uporabo na prostem. Če želite s svojo kamero pokrivati velik radij, potem morate paziti na to, da gre pri vaši izbrani kameri za vrtljivo različico. Mesto uporabe, tip kamere in ostali dejavniki odločajo o tem, katera kamera je najbolj primerna za vaše zahteve.

Najpomembnejše pri nakupu nadzorne kamere1469180254357

• Omrežno kamero lahko kot nadzorno kamero integrirate v računalniško omrežje.
• Kamere za video nadzor se razlikujejo glede na različne izvedbe. Obstajajo oglate škatlaste kamere, polkrožne kupolaste kamere in majhne kompaktne kamere. Z vrtljivimi snemalnimi sistemi je možno pokriti še večji radij nadzora.
• Pri nakupu omrežne kamere morate biti posebej pozorni na mesto uporabe, kakovost slike in način prenosa, ki ga nudijo naprave.

Upoštevajte naslednje kriterije za nakup:

Mesto uporabe

V CONRADOVI ponudbi izdelkov najdete snemalne sisteme za uporabo na prostem in v zaprtih prostorih. Kamere, ki so bile zasnovane za uporabo na prostem, so odporne na veter in vodotesne. Kamere za zapre prostore nudijo ostre posnetke v zaprtih prostorih. Pri nakupu pazite na to, da je naprava primerna za vaše mesto uporabe.

Vrsta prenosa

Večina kamer za video nadzor ima LAN-kabel. Prek tega kabla jih povežete z računalniškim omrežjem. Še bolj praktične so nadzorne kamere, ki nudijo WLAN-povezavo. Te lahko delujejo prek brezžične povezave. Tako se izognete moteči zmešnjavi kablov, poleg tega pa lahko kamero tudi brez težav namestite na poljubnem mestu. Omrežne kamere z WLAN-povezavo praviloma tudi nudijo podporo za aplikacije. Tako imate prek svojega tabličnega računalnika ali pametnega telefona dostop do slike s svoje nadzorne kamere.

Kakovost slike

Višja kot je ločljivost nadzorne kamere, ostrejša je posneta slika. Predvsem ko želite nadzorno kamero uporabljati za razkrinkanje vlomilcev ali tatov, mora nuditi ostro sliko. Pri tem se izplača nakup HD-kamere z najmanj 1080 slikovnimi točkami. Samo tako je možno zanesljivo identificirati morebitne storilce. V CONRADOVI spletni trgovini najdete omrežne kamere z različnimi ločljivostmi do 2560 x 1920 slikovnih točk. Poleg tega bodite pozorni tudi na to, če ima kamera funkcijo nočnega gledanja. Kamere s funkcijo nočnega gledanja prepričajo z odlično kakovostjo slike tudi ponoči ali v slabih svetlobnih razmerah.

Tip spominske karticetekkie_namig

Da lahko s svojo omrežno kamero snemate videoposnetke, potrebujete spominsko kartico, na katero se shranjujejo posneti podatki. V odvisnosti od tipa naprave se uporabljajo različni tipi spominskih kartic, na primer kartice microSD ali SD. Kamere lahko praviloma shranijo do 128 GB podatkov. Tip spominske kartice ni odločilen kriterij za nakup. Velikost spominske kartice pa je pomembna. Večja kot je kapaciteta pomnilnika, več videoposnetkov je možno shraniti brez menjave ali brisanja spominske kartice.

Ogled omrežnih kamer >>

 

Najpogosteje postavljena vprašanja na temo IP-kamere1469191090853

Kaj zmore omrežna kamera v primerjavi z običajno nadzorno kamero?

Praktična značilnost omrežne kamere je, da je možno do nje dostopati iz številne različne terminalske opreme. Tako se lahko na primer mirne vesti odpravite na dopust in kljub temu od časa do časa prek tabličnega računalnika pogledate, če je doma vse v redu. To je seveda možno samo z nadzorno kamero, ki nudi WLAN-povezavo.

Pri kakovostnih kamerah je možno nastavljati številne različne funkcije. Povežite jo na primer z detektorjem gibanja in omrežna kamera vam bo pri vsakem zaznanem premikanju na vaš mobilni telefon poslala SMS-sporočilo s sliko posnetega radija omrežne kamere.

V čem se omrežna kamera razlikuje od spletne kamere?

Spletna kamera je predhodnica omrežne kamere. Spletne kamere potrebujejo neposredno povezavo z računalnikom, da lahko snemajo videoposnetke. Omrežne kamere pa ne potrebujejo integracije z računalnikom.

Pri tem v odvisnosti od modela zadostuje brezžična povezava ali povezava prek LAN-kabla. Kamera samodejno ustvarja videoposnetke in jih prek omrežja posreduje na računalnik. Posneto sliko si lahko ogledate na več računalnikih, v kolikor je na voljo ustrezna povezava prek WLAN-a ali Etherneta. Za razliko od tega lahko spletna kamera vedno aktivira samo postajo, s katero je trenutno povezana. Omrežna kamera je torej izpopolnitev običajne spletne kamere.

Kako ostro sliko mora nuditi omrežna kamera?

Kako ostro sliko mora nuditi kamera je odvisno od tega, za kakšen namen jo želite uporabljati. Če potrebujete kamero za video nadzor, potem vam toplo priporočamo, da se odločite za HD-model. Samo tako je možna jasna identifikacija tatov ali vlomilcev. Pri nakupu pazite na to, da ima omrežna kamera visoko ločljivost najmanj 1080 slikovnih točk.

 

Povzetek: tako najdete omrežno kamero za svoje potrebe

Ko se odločate za nakup omrežne kamere, imate najbrž že predstavo o mestu uporabe. Ali želite napravo pritrditi v notranjosti zgradbe ali pa zunaj na fasado? Pri nakupu bodite pozorni na to, če je kamera primerna za uporabo v zaprtih prostorih ali na prostem. Vsi modeli niso univerzalno uporabni.

Poleg tega morate paziti na to, na kak način poteka prenos videoposnetka. Posebej praktični so modeli, ki nudijo WLAN-povezavo. Pri tem lahko dostopate do kamere s številne različne terminalske opreme. Poleg tega upoštevajte maksimalno ločljivost naprave. Visokoločljivostne HD-kamere nudijo ostro sliko s številnimi podrobnostmi. Snemalni sistemi s funkcijo nočnega gledanja poleg tega nudijo kakovostno sliko tudi v temi.

Ogled omrežnih kamer >>

Imate vprašanje?

Vaše ime (obvezno)

Vaša e-pošta (obvezno)

Zadeva

Vaše sporočilo

Gor

Z nadaljnjo uporabo spletne strani se strinjate z uporabo piškotkov. Več o piškotkih

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close