Domov / Prosti čas / Primerjava merilnikov srčnega utripa

Primerjava merilnikov srčnega utripa

Objavljeno

merilniki_header_SI

Primerjava merilnikov srčnega utripa: jasni športni cilji so v pomoč pri odločitvi za nakup pri merilnikih srčnega utripa

Merilnik srčnega utripa je idealni spremljevalec pri vadbi: pa naj bo to tek, nordijska hoja, kolesarjenje ali plavanje, za začetnike ali športnike s kondicijo – merjenje frekvence srčnega utripa poskrbi za učinkovito in zdravo vadbo. Ponudba merilnikov srčnega utripa je ogromna. Na voljo so modeli s prsnim pasom, z vgrajenim GPS-sistemom ter z osnovno ali visokotehnološko opremo. Če poznate svoje športne cilje, potem bo vaša izbira kljub tej raznolikosti enostavnejša.

Ogled merilnikov srčnega utripa >>

Merilniki srčnega utripa za tekače začetnike in navdušence nad vadbo

merilniki1

Modeli za začetnike se morajo osredotočati na bistveno in ne smejo zmesti uporabnika s prevelikim številom tehničnih značilnosti. Merilniki srčnega utripa so   pomembni prav za začetnike, saj pravočasno opozarjajo   na prekomerno naprezanje.

Vaši cilji:

• Lotevate se teka ali nordijske hoje in se želite več gibati • Želite meriti svojo kondicijo in prepoznati napredek

Osnovne značilnosti:

• Enostavna navigacija po meniju • Štoparica/prikaz časa • Optimalno območje srčnega utripa • Opozorilo na prekomerno naprezanje

Ogled ponudbe >>

Merilniki srčnega utripa za tekače, ki želijo izboljšati svoje dosežke

merilniki2

Ambiciozni tekači potrebujejo merilnike srčnega utripa, ki jim pomagajo pri njihovem napredku. Pomembne so dodatne funkcije kot so programiranje in nadzor nad vrednostmi srčnega utripa med vadbo in analiza    podatkov o teku. GPS-sistem za merjenje razdalje je prav tako priporočljiv.

Vaši cilji:

• Tečete radi in to redno počnete • Želite nenehno izboljševati svoje dosežke • Želite, da je vaš spremljevalec pri vadbi merilnik srčnega utripa s kakovostno tehnologijo in zelo udobnim nošenjem

Osnovne značilnosti:

• Majhna teža • GPS • Vodotesen • Dober čas delovanja baterije

Ogled ponudbe >>

Merilniki srčnega utripa za tekače, ki želijo doseči svoje meje

merilniki3

Za športnike s tekmovalnimi ambicijami je najboljša oprema pri merilnikih srčnega utripa ravno dovolj dobra. Pri modelih za profesionalne in ekstremne športnike se izpiljene funkcije uporabljajo za vodenje vadbe: izdelovanje in preverjanje načrtov, natančna analiza podatkov.

Vaši cilji:

• Zadajate si ambiciozne športne cilje in dosegate svoje meje • Želite merilnik srčnega utripa, ki vas bo s svojo visokotehnološko opremo popeljal v sam športni vrh

Osnovne značilnosti:

• GPS • Višinomer • Vodotesen • Dolg čas delovanja akumulatorske baterije • Vadbeni načrti in protokoli

Ogled ponudbe  >>

Popolni merilnik srčnega utripa mora imeti naslednje funkcije

Merilnik srčnega utripa je vadbeni računalnik na zapestju: Merjenje frekvence srčnega utripa – v odvisnosti od posameznega modela s senzorji v prsnem pasu ali prek svetlobnega senzorja v merilniku srčnega utripa – poskrbi za učinkovitejšo in zdravo vadbo. Srčni utrip narekuje tempo vadbe. To ščiti pred prenizko obremenitvijo in prekomernim naprezanjem. Iz tega razloga je natančno merjenje števila srčnih utripov najpomembnejša naloga merilnika srčnega utripa. Idealna je alarmna funkcija, takoj ko se vrednosti nahajajo izven optimalnega območja srčnega utripa za vadbo.
Merilniki srčnega utripa z vgrajenim GPS-sistemom zmorejo veliko več kot samo določanje položaja: Posebej natančno merijo pretečene razdalje in hitrost. Tudi za merilnike srčnega utripa velja: Boljša kot je oprema, višji je cenovni razred. Iz tega razloga se izplača, da pred nakupom razmislite, katere funkcije boste dejansko potrebovali. Pripravili smo pregled vseh pomembnih funkcij.

image.imgPrikaz frekvence srčnega utripa
Natančno merjenje frekvence srčnega utripa sodi med najpomembnejše funkcije merilnika srčnega utripa. Ker se število srčnih utripov pod obremenitvijo spreminja, imate tako na voljo dragocene informacije glede učinkovitosti vadbe.

image.img (1)Izračun kalorij
Koliko energije pokuri telo med vadbo? Na to vprašanje vam odgovorijo merilniki srčnega utripa, ki so opremljeni s funkcijo za izračun kalorij.

image.img (2)Števec korakov in merilnik razdalj
Merilnik srčnega utripa meri število opravljenih korakov in pretečeno razdaljo. Z vgrajenim GPS-sistemom lahko natančno izmerite razdaljo.

image.img (3)Štoparica/prikaz časa
Večina merilnikov srčnega utripa poleg prikaza časa nudi dodatne funkcije za merjenje časa: štoparica, interval, segrevanje, odštevanje.

image.img (4)GPS
GPS-sistem omogoča sledenje, preverjanje in arhiviranje vaših poti vadbe. Poleg tega dosega natančno merjenje razdalje in hitrosti.

image.img (5)Zaščita pred motnjami
Izmerjeni podatki o frekvenci srčnega utripa se s prsnega pasa pošiljajo na merilnik srčnega utripa v obliki ročne ure. Ta prenos poteka kodirano. S tem je zagotovljeno, da lahko podatke prebere samo ustrezen sprejemnik.

image.img (6)Alarm za ciljno območje
Merilnik srčnega utripa omogoča določitev zgornje in spodnje meje za optimalno območje srčnega utripa med vadbo. Takoj ko se vrednost nahaja izven te zgornje ali spodnje meje, merilnik srčnega utripa odda ustrezen signal.

image.img (7)Višinomer
Modeli z vgrajenim barometrskim višinomerom so idealni za pohodnike in planince, smučarje, gorske tekače ali za geocoaching.

image.img (8)Merilnik temperature
Vgrajen senzor prikazuje padec ali naraščanje temperature. Tako ima športnik na voljo informacije glede primernih oblačil ali opozorila na spremembo vremena.

image.img (9)Merilnik vatov
Merilniki vatov ali merilniki moči so pomembna oprema za ambiciozne kolesarje. Merijo moč neposredno na pedalu.

image.img (10)Vodotesnost
Vodotesni merilniki srčnega utripa z GPS-sistemom so idealni vadbeni partnerji za plavalce in triatlonce. Naprave ne merijo samo razdalje, hitrosti in frekvence srčnega utripa, temveč lahko prikazujejo tudi dolžine prog in analizirajo plavalni slog.

Ogled merilnikov srčnega utripa >>

Primerjava najbolj priljubljenih merilnikov srčnega utripa

Za hiter pregled in pomoč pri odločitvi za nakup smo primerjali merilnike srčnega utripa za naslednje tipe športnikov: začetniki, ambiciozneži in profesionalci.

Merilniki srčnega utripa za začetnike Merilniki srčnega utripa za ambiciozneže Merilniki srčnega utripa za profesionalce
Značilnosti merilnikov srčnega utripa Sigma RC 1209 Beurer PM 25 Sigma 25.10 Polar M400 Multi NAV-3 Beurer
PM 90
TomTom
Spark
GPS-funkcija ne ne ne da da da da
Alarm za ciljno območje pri preseganju / nedoseganju da da da da da da da
Frekvenca srčnega utripa da da da da da da da
Razdalja da ne ne da da da da
Poraba kalorij da da da da da da da
Barometrski višinomer ne ne ne ne ne da ne
Vodotesen 3 ATM 3 ATM 3 ATM 3 ATM 3 ATM 5 ATM 5 ATM
Baterija Gumbna baterija Gumbna baterija Gumbna baterija Akumulatorska baterija Akumulatorska baterija Baterija Akumulatorska baterija
Čas delovanja baterije (podatek proizvajalca) do 8 h z GPS-om in frekvenco srčnega utripa 16 h v načinu vadbe pribl. 12 mesecev čas delovanja akumulatorske baterije do 10 h
Teža 100 g 122 g 55 g  – 55 g
Programska oprema za analizo podatkov prenos STS Run Polar Personaltrainer lastna programska oprema lastna programska oprema lastna programska oprema
Posebnost shranjevanje nastavitev pri menjavi baterije do 20 različnih športnih profilov polnilna akumulatorska baterija dolg čas delovanja akumulatorske baterije polnilna akumulatorska baterija

 

merilniki10_01
Merilniki srčnega utripa – Merilnik srčnega utripa v obliki ročne ure in prsni pas: idealna kombinacija za zbiranje podatkov za učinkovit program vadbe.

merilniki10_03
Prsni pasovi – Merjenje frekvence srčnega utripa, prijazna za nošenje, tudi z brezžičnim prenosom podatkov na vaš pametni telefon.

merilniki10_05
Oprema – Potrebna oprema za vaš merilnik srčnega utripa: internetni ključ za iPhone, kadenčni senzor, zapestni trak in veliko več …

merilniki10_09
Ponudba izdelkov Garmin –  Šport in vadba, aktivnosti na prostem in prosti čas, cestna navigacija – Garmin nudi kakovostne izdelke za številna življenjska področja.

Koristne informacije na temo merilnikov srčnega utripa

To morajo biti vaši kriteriji za nakup – vaš kompas za izbiro modela

Kateri merilnik srčnega utripa je primeren zame? To se sprašuje vsak, ki se odloča za nakup merilnika srčnega utripa. Odgovor ni enostaven, saj je možno izbirati med številnimi modeli. Za pravilno odločitev za nakup je treba upoštevati nekaj pomembnih kriterijev.

Navigacija po meniju in čitljivost
Merilnik srčnega utripa na zapestju mora nuditi enostavno upravljanje. Razumljiva navigacija po meniju je alfa in omega. Prikaz na prikazovalniku mora biti enostavno čitljiv tudi med vadbo.

Alarm za ciljno območje
Vadba je učinkovita in zdrava samo takrat, ko ohranjate optimalno frekvenco srčnega utripa. Iz tega razloga so priporočljivi merilniki srčnega utripa s funkcijo alarma za ciljno območje. Te naprave športnika opozarjajo, npr. z zvočnim signalom, ko območje optimalne frekvence srčnega utripa za vadbo ni doseženo ali pa je prekoračeno.

Štoparica
Velika večina merilnikov srčnega utripa je opremljenih s funkcijo štoparice in prikazujejo tudi čas. Te funkcije poskrbijo za večje udobje.

Določitev optimalne frekvence srčnega utripa za vadbo
Ta funkcija je koristna prav za začetnike. Začetniki na področju vadbe so zaščiteni tako pred prekomernim naprezanjem kot tudi pred prenizko obremenitvijo. Na podlagi osebnih podatkov (spol, starost, teža in velikost) merilnik srčnega utripa izračuna individualno optimalno območje frekvence srčnega utripa za vadbo.

Uporaba v kombinaciji s prsnim pasom
Merjenje frekvence srčnega utripa z elektrodami, ki so pritrjene na pas pod prsmi, praviloma nudi natančnejše vrednosti kot merjenje srčnega utripa na zapestju.

GPS – sistem globalnega določanja položaja
Merilniki srčnega utripa, ki so opremljeni z GPS-funkcijo, nudijo bistveno prednost: Ker lociranje poteka s pomočjo satelitskega signala, ni možno natančno določiti samo lokacije športnika, temveč tudi opravljeno razdaljo in hitrost. GPS poleg tega omogoča tudi sledenje potem.

Ogled merilnikov srčnega utripa >>

Tako določite frekvenco srčnega utripa za vadbo

Srce določa tempo
Za učinkovito vadbo in doseganje pravega napredka je frekvenca srčnega utripa bistvenega pomena. Optimalni srčni utrip za vadbo so do posameznika do posameznika razlikuje. Za izračun sta odločilna srčni utrip v mirovanju in maksimalna frekvenca srčnega utripa (maksimalni srčni utrip).

Srčni utrip v mirovanju merilniki9
Srčni utrip v mirovanju pomeni število udarcev srca na minuto brez telesne obremenitve pri sedenju ali ležanju. Individualni srčni utrip v mirovanju se najbolje določi tako, da v treh zaporednih dnevih takoj po prebujanju izmerite srčni utrip v ležečem položaju. Pri tem štejte udarce srca v roku 15 sekund in jih pomnožite s 4. Povprečna vrednost teh treh meritev je nato srčni utrip v mirovanju. Pri ljudeh, ki niso natrenirani, srčni utrip v mirovanju znaša 70 pri moških in 75 pri ženskah. Natrenirani vzdržljivostni športniki imajo včasih srčni utrip v mirovanju približno 40 udarcev na minuto.

Maksimalni srčni utrip
Maksimalna frekvenca srčnega utripa, imenovana tudi maksimalni srčni utrip, se pri vsakem razlikuje. Gre za podatek o številu udarcev srca na minuto, ki ga lahko doseže človek pri največjem možnem telesnem naporu. Maksimalni srčni utrip je v veliki meri neodvisen od stopnje vadbe, vendar pa nanj vplivata starost in spol. Individualen maksimalni srčni utrip je možno določiti s športno-medicinskimi preiskavami. Spodnja groba formula služi za orientacijo pred vsem začetnikom na področju vadbe:
Moški: maksimalni srčni utrip = 220 – starost
Ženske: maksimalni srčni utrip = 226 – starost

Izračun optimalnega srčnega utripa za vadbo
Maksimalna frekvenca srčnega utripa je izhodišče za izračun srčnega utripa za vadbo. Jakost srčnega utripa je možno razdeliti na pet območij, ki so opisana v tabeli v nadaljevanju.
Optimalen individualen srčni utrip za vadbo se določi s pomočjo parametrov kot so starost, srčni utrip v mirovanju, maksimalni srčni utrip in želena intenzivnost vadbe. Kdor želi kuriti maščobo, si mora prizadevati za intenzivnost med 60 in 70 odstotki. Nato je možno srčni utrip za vadbo izračunati s pomočjo formule:

Srčni utrip za vadbo = srčni utrip v mirovanju + (maksimalni srčni utrip – srčni utrip v mirovanju) x intenzivnost

Pozor! Ker se srčni utrip v mirovanju v času vadbe spreminja, je treba enkrat na mesec izvesti izračun na podlagi te formule z uporabo nove vrednosti srčnega utripa v mirovanju.

Ogled merilnikov srčnega utripa >>

Z ali brez prsnega pasu

Večja natančnost ali večje udobje

Večina nas merjenje frekvence srčnega utripa pozna od obiskov pri zdravniku. Pri EKG-ju se na prsi prilepijo elektrode. Isti princip se uporablja pri merjenju frekvence srčnega utripa pri športu. V prsnem pasu so pritrjeni senzorji, ki štejejo udarce srca. Senzorji podatek o frekvenci srčnega utripa brezžično prenašajo na merilnik srčnega utripa na zapestju, tako da lahko športnik kadarkoli odčita svoje vrednosti s prikazovalnika.
Merjenje frekvence srčnega utripa s prsnim pasom nudi natančne rezultate. Če na namestite pasu, potem so meritve tako natančne kot pri EKG-ju v zdravniški ordinaciji. Vendar pa nekateri ne prenašajo vadbe s pasom.
Merilniki srčnega utripa brez elektrod na prsnem košu merijo frekvenco srčnega utripa s pomočjo svetlobnega senzorja, ki meri tok krvi v prstu. S to metodo je možno doseči manj natančne rezultate kot s senzorjem na prstih. In še ena pomanjkljivost naprav, ki ne uporabljajo pasu: Merjenje srčnega utripa ne poteka neprekinjeno, temveč se izvaja samo takrat, ko položite prst na svetlobni senzor, kar pa prekine tok gibanja.

merilniki4

1. Prsni pas pod prsmi s pomočjo dveh vgrajenih elektrod za kožo meri električno aktivnost srca. Da je upornost kože karseda nizka, morate poskrbeti za vlažen film med kožo in elektrodama (npr. navlažite z vodo ali slino).

2. Oddajnik na sredini prsnega pasu brezžično pošilja signale na merilnik srčnega utripa.

3. Merilnik srčnega utripa prikazuje posamezne vrednosti srčnega utripa in številne druge informacije.

Z ali brez kodiranja

Senzorji v prsnem pasu brezžično (ANT+/W.I.N.D. ali Bluetooth) prenašajo vrednosti frekvence srčnega utripa na merilnik srčnega utripa. Ta prenos podatkov lahko poteka kodirano ali nekodirano. Pri digitalnem kodiranju se podatki kodirajo tako, da jih lahko prebere samo pripadajoč merilnik srčnega utripa. To ima svojo prednost predvsem pri vadbi v skupini: S tem kodiranjem je zagotovljeno, da se na prikazovalniku pojavi samo vaša lastna frekvenca srčnega utripa in ne sosedova.
Za razliko od tega pa nekodiran prenos ne more razlikovati vašega lastnega sprejemnika od sprejemnika nekoga drugega. Tako se lahko signali prekrivajo. Če pa želite, da vaš merilnik srčnega utripa v fitnes studiu komunicira z napravami kot so tekaška steza, eliptični trenažer itd., potrebujete nekodiran prenos podatkov.

Pralni pas iz umetne mase z vgrajenim oddajnikom in elastičnim zadnjim delom. Na voljo s kodiranim ali nekodiranim prenosom.

merilniki5

Pralen tekstilni pas, oddajnik je pritrjen s patentnimi gumbi.

merilniki6

Ogled prsnih pasov >>

Izvoz podatkov, programska oprema in analiza podatkov

Natančna analiza vaših uspehov pri vadbi in deljenje z drugimi

Večina merilnikov srčnega utripa omogoča izvoz podatkov o vadbi prek vmesnika. Prenos podatkov praviloma poteka brezžično prek ANT+, Bluetooth ali WLAN-a ali pa prek USB-priključka. Podatke o vadbi lahko naložite na računalnik, pametni telefon ali tablični računalnik. Tako so na voljo za arhiviranje, ustvarjanje osebnih statistik in natančne analize. Večina proizvajalcev merilnikov srčnega utripa nudi spletne portale, kjer je možno analizirati podatke in jih deliti s skupnostjo.
Nekateri merilniki srčnega utripa z GPS-funkcijo podpirajo profesionalne programske opreme za vadbo in nudijo še več dodatkov. Merilnik srčnega utripa z GPS-funkcijo prek funkcije Bluetooth prenaša celo podatke o teku v dejanskem času na pametni telefon in jih od tam ”v živo” prenaša na splet.

Merilniki srčnega utripa za ekstremne športnike kot so plavalci, triatlonci, plezalci, gorski tekači

merilniki7

Merilniki srčnega utripa za maksimalne zahteve

Posebne vrste športov postavljajo posebej visoke zahteve glede merilnikov srčnega utripa. Plavalci ali ekstremni športniki, ki na primer pri plezanju ali triatlonu dosegajo svoje meje, potrebujejo visokotehnološke merilnike srčnega utripa z dodatnimi funkcijami.

Merilniki srčnega utripa za plavalce morajo poleg vodotesnosti nuditi še nekaj dodatkov. Sem sodijo GPS-funkcija, ki deluje pod vodo, in merjenje premikov rok in nog. Pozor: Šibka točka nekaterih naprav glede vodotesnosti so upravljalne tipke. Pomembno je tudi to, da se prenos frekvence srčnega utripa med senzorjem v prsnem pasu in samo napravo na zapestju tudi pod vodo ne prekine.

Gorski tekači bodo navdušeni nad merilnikom srčnega utripa s funkcijo sledenja poti. S pomočjo GPS-funkcije je možno ponovno najti pretečeno pot. Pri plezalcih se dobro obnesejo merilniki srčnega utripa, ki lahko izračunavajo tudi vertikalno hitrost.

Nekateri merilniki srčnega utripa z GPS-funkcijo imajo dodatne funkcije kot sta na primer brezžična povezava z merilnikom moči in kadenčni senzor. Te dodatne funkcije so posebej zanimive za dirkalne kolesarje. Pri vadbi v zaprtih prostorih so lahko te dodatne funkcije prav tako koristne, na primer na tekaški stezi ali z valjem.

Ogled merilnikov srčnega utripa >>

Imate vprašanje?

Vaše ime (obvezno)

Vaša e-pošta (obvezno)

Zadeva

Vaše sporočilo

Gor

Z nadaljnjo uporabo spletne strani se strinjate z uporabo piškotkov. Več o piškotkih

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close